Toró Elza - Színes saláták
Biztos mindenki emlékszik a nyelvtanórán tanult többjelentésű szavakra. Nos, a
saláta épp megfelel eme kategóriának. Mert kérem saláta az a leveles, zöld,
bodros fej vagy fejnélküli zöldféle, ami lehet tépősaláta, endívia, lollo,
jégsaláta, radicchió, madársaláta, római, cikória, magyar fejes, spenót, és így
tovább. Továbbá saláta az, ha a fenti leveleket szépen összevegyítjük szeletelt
paradicsommal, hagymával, uborkával, egyéb finomságokról nem is beszélve (mint a
tojás, sült hús, füstölt halak, olajbogyók, gyümölcsfélék, sajtok). Saláta az
is, ha lesütjük a zöldségeket és egy jó olajos-ecetes öntettel finoman fényesen
nyakonöntjük. De saláta a húslevesben főtt zöldség aprítva a benne főtt jó
marhahússal, majonézzel, tört tojással, amolyan franciásan átmentve a lényeget a
levesből a gazdag, pár óra alatt összeérő vacsorába. Aztán a jól válogatott
nyers, párolt, főtt vagy pácolt zöldféléket annyiféle mártással, szósszal,
öntettel, joghurttal, ízesített ecetekkel lehet meglocsolgatni, mint égen a
csillag! És milyen egészséges hozzá a sok zöldfűszer, a jó friss ízekkel,
életerőt visszacsempésző esszenciákkal, testünk nedveit újraaktiváló füvekkel,
kerti javakkal. A saláta nem amolyan akadémikusan komoly műfaj, ezért millió
lehetőséget ad nekünk: ehetjük csak úgy magában könnyű ebéd gyanánt, tízóraira
vihetjük egy színes bolondos pohárban, húsok mellé adhatjuk körítésnek, a
gazdagabbját főételként tálalhatjuk. Mindez válogatást még igyekeztünk feldobni
néhány mediterrán jellegű könnyű és karcsúsító étellel, mert szerintünk, aki
imádja a salátát, az az ízletes zöldséges ételeknek sem ellensége. Mondandómat
hadd fejezzem be egy sokat emlegetett spanyol idézettel, melynél találóbbat nem
ismerek, ha salátáról esik szó! ?A salátakészítéshez négy ember szükséges. Egy
bölcs, aki a sót adagolja, egy fukar, aki az ecetet önti, egy pazarló, aki az
olajat adja, és egy bolond, aki az egészet összekeveri!? Jó étvágyat kívánunk
hozzá!
saláta épp megfelel eme kategóriának. Mert kérem saláta az a leveles, zöld,
bodros fej vagy fejnélküli zöldféle, ami lehet tépősaláta, endívia, lollo,
jégsaláta, radicchió, madársaláta, római, cikória, magyar fejes, spenót, és így
tovább. Továbbá saláta az, ha a fenti leveleket szépen összevegyítjük szeletelt
paradicsommal, hagymával, uborkával, egyéb finomságokról nem is beszélve (mint a
tojás, sült hús, füstölt halak, olajbogyók, gyümölcsfélék, sajtok). Saláta az
is, ha lesütjük a zöldségeket és egy jó olajos-ecetes öntettel finoman fényesen
nyakonöntjük. De saláta a húslevesben főtt zöldség aprítva a benne főtt jó
marhahússal, majonézzel, tört tojással, amolyan franciásan átmentve a lényeget a
levesből a gazdag, pár óra alatt összeérő vacsorába. Aztán a jól válogatott
nyers, párolt, főtt vagy pácolt zöldféléket annyiféle mártással, szósszal,
öntettel, joghurttal, ízesített ecetekkel lehet meglocsolgatni, mint égen a
csillag! És milyen egészséges hozzá a sok zöldfűszer, a jó friss ízekkel,
életerőt visszacsempésző esszenciákkal, testünk nedveit újraaktiváló füvekkel,
kerti javakkal. A saláta nem amolyan akadémikusan komoly műfaj, ezért millió
lehetőséget ad nekünk: ehetjük csak úgy magában könnyű ebéd gyanánt, tízóraira
vihetjük egy színes bolondos pohárban, húsok mellé adhatjuk körítésnek, a
gazdagabbját főételként tálalhatjuk. Mindez válogatást még igyekeztünk feldobni
néhány mediterrán jellegű könnyű és karcsúsító étellel, mert szerintünk, aki
imádja a salátát, az az ízletes zöldséges ételeknek sem ellensége. Mondandómat
hadd fejezzem be egy sokat emlegetett spanyol idézettel, melynél találóbbat nem
ismerek, ha salátáról esik szó! ?A salátakészítéshez négy ember szükséges. Egy
bölcs, aki a sót adagolja, egy fukar, aki az ecetet önti, egy pazarló, aki az
olajat adja, és egy bolond, aki az egészet összekeveri!? Jó étvágyat kívánunk
hozzá!
Adatlap
Ár: | 600 Ft |
Könyvkereső: | Szakács |
Feladás dátuma: | 2024.05.10 |
Eddig megtekintették 29 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "Toró Elza - Színes saláták" című hirdetést látja. (fent)